Cox Design and Consult

The Wedding Shop - Retail development back to projects »

Cox Design and Consult were instructed to carry out a full measured survey of a vacant High Street property. CDP then prepared existing drawings and then given a brief of how the client wanted to utilise the space on all floors, including the basement. CDP worked up some feasibility proposals for the client and agreed on a final design.

The works were to include a new staircase from ground to first floor levels, new fire protected emergency stairwell, alterations to the existing partition layouts and general improvements to meet with current regulations.

The proposal drawings were issued to Building Control and certain items relating to means of warning and escape and structural works were highlighted as potential areas of concern. CDP met with Building Control officers and Fire Marshalls on site to discuss the most practical solution. It was agreed that refurbishment/conversion works on existing buildings will never provide a perfect solution that meets the regulation documents exactly and some compromise should be made in certain areas Therefore, an access statement was produced, identifying details which did not fully comply with the current building regulations and how the most practicable solution was being provided. This enabled Building Regulations Approval to be obtained.

An inevitable aspect of refurbishment works is finding unexpected structural members once the demolition/strip out works have commenced. This project was no different as a large oak beam was uncovered in the location where the new stair void was to be formed. CDP liaised with the contractor and structural engineers to establish a solution to the problem that was still in line with the clients brief. The existing beam was removed and a new steel member was introduced at the head of the stairs.

CDP visited site on a number of occasions throughout the duration of the build project. The client instructed an internal shop fitting company who designed the interior and manufactured the shop furniture. CDP liaised with the shop fitting company providing them with the necessary information they required to enable them to produce a finished product to the best of their ability.

CDP have also designed and submitted for planning approval a new shop front design. The planning application was required due to the change in colouring, lettering and design from the existing shop frontage, still in place from the previous tenant. Details were forwarded to a sign manufacturing company who produced signage and will be installing in time for the grand opening.

Click the link below to find out how our team can help you today.

find out more »